понедельник, 3 февраля 2014 г.

Фрагменти щодо Україні з прес-конференції Генерального секретаря ООН на Мюнхенській конференції з безпеки

Фрагменти щодо Україні з прес-конференції Генерального секретаря ООН на Мюнхенській конференції з безпеки

Фрагменти щодо Україні з прес-конференції Генерального секретаря ООН на Мюнхенській конференції з безпеки1 лютого 2014 року - Як і раніше, мене серйозно турбують події в Україні, зокрема, заяви про порушення прав людини, саме тому на цьому тижні я відправив пана Роберта Серрі до Києва з місією щодо встановлення фактів.
Як вам відомо, пан Серрі є моїм Спеціальним координатором з мирного процесу на Близькому Сході, але в той же час він був послом Нідерландів в Україні.
Тут, у Мюнхені, він надавав мені інформацію про свої зустрічі в Україні. Він зустрічався з Президентом, Міністром закордонних справ і лідерами опозиції.
Учора ввечері тут, у Мюнхені, я провів зустріч з Міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою, а сьогодні вранці я зустрічався з лідерами української опозиції, зокрема, з паном Віталієм Кличком.
Я уважно вислухав усе, що мені казали Міністр і лідери опозиції, і я висловив їм свою зростаючу стурбованість з приводу протистояння в країні.
Я настійно закликав уряд до вжиття чітких і рішучих кроків по деескалації ситуації.
Я також настійно закликав обидві сторони до виявлення максимальної стриманості та більшої гнучкості у пошуку вирішення цієї кризи та до розробки мирного майбутнього для своєї країни.
Питання: пане Генеральний Секретар, ви розмовляли з обома сторонами [в Україні]. Якими є ваші особисті відчуття? Чи здатні вони та чи готові вони знайти необхідне мирне рішення? Чи готові вони до розмови один з одним?
Г.С.: Це дуже важливе питання. Можливо, мені ще зарано оцінювати, до чого вони готові. Моє повідомлення було тим, що я дійсно закликаю обидві сторони: будь ласка, здійсніть рішучі дії, не втрачаючи часу. Тому що є дуже багато людей, які дійсно хочуть запровадження певних реформ.
Я взяв до відома те, що Президент Янукович учора підписав. Він скасував анти-демонстраційні [закони] та [підписав] законопроект про амністію. Я звернувся до них із проханнями, які б дискусії не відбувалися шляхом загальнонаціонального діалогу, Президент і уряд повинні рішучих вжити термінових заходів, які б відображали прагнення, невдоволення та проблеми народу.
Звертаючись до людей, які вийшли на демонстрації проти уряду, я також підкреслюю, що найкращий спосіб — це спільна розмова. Незважаючи на те, що обидві сторони все ще можуть бути віддаленими одна від одної, потрібно спробувати подолати розрив шляхом діалогу.
Завжди існує спосіб вирішення проблем і невдоволення. Таким було моє повідомлення. Подивимося. Я буду постійно та дуже уважно стежити за ситуацією. Я чув, що найближчим часом Президент Янукович може вжити певних заходів. Сподіваюся, що він це зможе зробити якомога швидше. Це було б корисно для вирішення цих проблем.

Комментариев нет:

Отправить комментарий